Sale!

Bagaimana Anyss Naik Ke Langit?

(3 customer reviews)

RM18.00 RM6.00

Penulis Bagaimana Anyss Naik Ke Langit? iaitu Faisal Tehrani telah menghasilkan 22 buah buku termasuk 5 buah buku yang telah diharamkan penjualannya.

In stock

Category: Tags: ,

Description

Saya tak fikir isi Laporan Penilaian oleh Lembaga Penilai Manuskrip DuBook yang menyatakan bahawa manuskrip terbaharu Faisal Tehrani ini bebas Syiah sepenuhnya itu penting kerna soalan Mustaqim menampar saya selama 3 minggu yang berbunyi;

“Mengapa orang kita rasa menolong Palestina lebih bersyurga kalau Penan di halaman sendiri diperlakukan sebagai mangsa?”

Tetapi yang lebih penting, manuskrip ‘Bagaimana Anyss Naik Ke Langit’ ini membuktikan fungsi ‘sastera’ dalam berpihak kepada masyarakat tertindas untuk melawan tirani. ‘Sastera’ tidak pernah dan tidak mungkin, berpaut dan bergayut di dagu pak menteri.

Ini jelas melalui watak Ratu Sago; “Dia dirogol berkali-kali. Setelah lembik, dia dimasukkan ke dalam sebuah perahu dan dihanyutkan di Sungai Melinau. Ketika itu berlaku, ada seekor belengang bertenggek di atas pohon jati memerhati. Ratu Sago tahu, ada roh orang mati yang datang melihat. Dan sejak itu Ratu berazam, untuk melaknat semua penjahat pembalak dan penguasa sepenuh hati. Dia mengidam untuk menjadi pennakoh. Dia akan memburu mereka.

Profesor Anyss masih ingat ayat akhir Ratu Sago dalam interbiu yang sulit dirakamnya itu; ‘Pantat aku koyak. Pantat aku sakit.’ Memang kata-kata itu mengejutkannya. Tetapi perempuan Penan diperkosa. Dan seluruh negara tuli tidak mendengar. Tiada suara pembelaan. Seisi dunia tidak mendengar.”

Penulis: Faisal Tehrani

ISBN: 978-967-0723-01-3

Mukasurat: 112

Harga: RM18.00

Bagaimana Anyss Naik Ke Langit? di Goodreads!

3 reviews for Bagaimana Anyss Naik Ke Langit?

 1. afyra.sitizafirah

  Bila ada stock ye?

  • abangdubook

   Sudah ada!

 2. buzzlee612@hotmail.com

  Faisal Tehrani. Tak perlu rasanya cerita panjang. 4 bintang. Kalau panjang/tebal sikit mungkin 4 1/2 atau 5 bintang.

 3. hackeleh

  Ringkas tapi padat .

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *